Att göra en god kopp kaffe

Kaffeviden / Att göra en god kopp kaffe

Val av kaffesort

Första steget mot att brygga en riktigt god kopp kaffe är att välja rätt kaffesort. Bönornas sammansättning, odlingsförhållanden och inte minst rostning påverkar smaken.


Förmalning

Färskmalet kaffe ger bäst smak. Förvara kaffet i en lufttät påse eller behållare. Förmalet kaffe börjar tappa smak efter fyra–fem dagar. Ett nyöppnat paket kaffe ska därför helst användas inom en eller två veckor. Kaffets malningstyp väljs utifrån bryggmetoden. Ju kortare tid bryggningen tar, desto mer finmalet ska kaffet vara. Espresso bryggs på finmalet kaffe, presskaffe ska vara grovmalet och filterkaffe mittemellan.


Vattnet

Vattnet är viktigt för kaffets smak. Den optimala temperaturen för kaffebryggning är mellan 94 och 96 ºC. Är temperaturen för hög kan kaffet bli beskt, och är den för låg kommer inte kaffets aromämnen fram optimalt. Om du bor i ett område med mycket hårt vatten kan det påverka smaken på kaffet. Då kan det vara en idé att rena vattnet med kalkfilter eller använda källvatten i stället. Annars är kallt vatten från kranen perfekt att brygga kaffe på.


Dosering

När du doserar kaffet ska du också följa din smak. Utgå från den dosering som står på påsen och anpassa den till din smak. Som utgångspunkt rekommenderar vi att man tar cirka 7 gram kaffe per kopp och cirka 45 gram till en liter vatten. Se till att fördela kaffet jämnt i filtret. Om kaffet ligger ojämnt kommer delar av det inte i kontakt med vattnet.


Rengöring

Rengöring är ett måste. Kaffemaskin, presskanna och annan bryggutrustning ska vara helt ren för att smaken och aromen ska bli optimal. Smuts gör att det färdigbryggda kaffet lätt smakar sämre.Tillbaka till toppen