Bryggmetoder

Kaffeviden / Bryggmetoder

Presskanna

När du brygger kaffe i presskanna är det en bra idé att skölja glaskannan i varmt vatten före användning så att du värmer upp den. Använd grovmalda bönor. Vi rekommenderar 7 gram till 1,5 deciliter vatten. Använd vatten som är cirka 96 ºC. Häll vatten över bönorna och rör om i kaffet så att vattnet och kaffet blandas. Låt dra i fyra minuter och tryck sedan långsamt ner pressen hela vägen. Vänta gärna en minut med att servera och dricka den första koppen.


Mockabryggare

Fyll på färskt vatten i den understa delen av kannan, upp till säkerhetsventilen. Använd ett mycket jämnmalet kaffe som malts nästan lika fint som för espresso. Fyll kaffefiltret med kaffe och jämna till det i nivå med kanten. Se till att inte "packa" kaffet för hårt. Skruva fast kaffebehållaren på den undre delen och dra åt ordentligt. Sätt mockakannan på en varm platta. När du hör att kaffet börjar puttra sänker du värmen. Låter du kaffet stormkoka under hela processen blir resultatet bittrare. När ljudet från kannan tilltar och blir mer fräsande stänger du av spisen och väntar tills det tystnat helt.


Espressomaskin

För att brygga espresso behövs ett mycket finmalet kaffe. En optimal espresso får man om vattnet rinner genom kaffet på 25–35 sekunder, så anpassa malningen till det. Även vilket tryck kaffet packas med har betydelse för hur lång tid det tar för vattnet att rinna igenom. Normalt är det lagom med ett tryck på 20–22 kilo – ett ordentligt och fast tryck – men pröva dig fram här också så att genomloppstiden blir optimal.


Chemex

Med Chemex får du ett enkelt kaffe. Smaken är mycket intensiv och ren, och utan bitterhet. Det beror bland annat på att man använder ett extra tjockt kaffefilter. Filtret placeras i kannans hals. Ta cirka 1 liter 96-gradigt vatten till 60 gram kaffe. Kaffet ska vara finmalet. Vattnet hälls långsamt över kaffet i flera omgångar så att vattennivån hålls jämn. Den samlade bryggtiden ska vara cirka 4 minuter.Tillbaka till toppen