Gör kaffe som en barista

Kaffekunskap / Gör kaffe som en barista

De skandinaviska länderna hör till världens mest kaffedrickande nationer. På senare år har det dykt upp många nya varianter på marknaden. En av de populäraste är nog caffélatte. Men det kan vara svårt att hålla koll på alla olika kaffetyper. Här kan du lära dig mer om några av de mest omtyckta varianterna:

Espresso

Den traditionella italienska espresson är en liten kopp mörkt och fylligt kaffe på 6 cl (kort) eller 12 cl (lång). En doppio är en dubbel kort espresso och en espresso macchiato är en espresso med lite skummad mjölk på toppen.


Cortado

En cortado består av espresso med lite varm mjölk som serveras så att espressons "crema" ligger intakt på ytan.
 
Ordet cortado kommer av spanska/portugisiska och betyder "skuren" (cortar). Namnet syftar på att man har skurit bort espressons skarpa smak genom att tillsätta en skvätt varm mjölk. Drycken är populär i såväl Spanien och Portugal som i Latinamerika.


Cappuccino

Cappuccino är en italiensk kaffedryck som görs på espresso, varm mjölk och mjölkskum med lite kakao på toppen. Espresso i botten, ovanpå det varm mjölk följt av mjölkskummet och överst lite sprinklad kakao. Serveras oftast med rörsocker.


Caffé Latte

Den populära caffé latten består av en del espresso och två delar varm mjölk. Har du ingen espressomaskin kan du göra den på vanligt kaffe, men då blir det tekniskt sett en café au lait.Tillbaka till toppen