Instant-kaffe
Kaffekunskap / Instant-kaffe
Kaffekunskap / Instant-kaffe

Framställning

Frystorkat
Frystorkat kaffe produceras från det trögflytande kaffekoncentratet som fryses ner till cirka minus 50 grader. Det blir till hårda frusna flagor som mals till granulat i önskad storlek. Sedan avlägsnas överflödig fukt med vakuum. Det är det skonsammaste sättet att producera snabbkaffe på och gör att så många som möjligt av kaffets smaknyanser bevaras. BKI:s snabbkaffe är frystorkat.

Spraytorkat
Vid spraytorkning leds det trögflytande kaffekoncentratet som droppar genom munstycken in i en stor behållare där varm luft blåses över dropparna. Den varma luften får vattnet i kaffekoncentratet att förångas, så att det bara blir ett torrt och fint pulver kvar. För granulat i en viss storlek kan man sedan blåsa in vattenånga och få pulvret att klistra ihop så att granulatet blir grövre. Spraytorkningen är en mer påfrestande process för kaffet och kvaliteten blir inte lika god som vid frystorkning.