Instant-kaffe

Kaffekunskap / Instant-kaffe

Svenskarna dricker alltmer snabbkaffe, och snabbkaffet står nu för nästan 16 procent av vårt samlade kaffeintag. BKI Instant består av en blandning av de bästa arabicabönor och frystorkat. Läs mer om framställningen av snabbkaffe:



Framställning

Precis som för andra kaffesorter blandas och rostas kaffebönorna. Resultaten av den processen bestämmer det färdiga kaffets grundsmak. Färdiga bönor förmals och upplöses i vatten vid hög temperatur. Resultatet blir ett trögflytande kaffekoncentrat som är grunden för den vidare förädlingen. Torkningen av kaffet kan ske med två olika metoder: spraytorkning eller frystorkning.

 


Frystorkat

Frystorkat kaffe produceras från det trögflytande kaffekoncentratet som fryses ner till cirka minus 50 grader. Det blir till hårda frusna flagor som mals till granulat i önskad storlek. Sedan avlägsnas överflödig fukt med vakuum. Det är det skonsammaste sättet att producera snabbkaffe på och gör att så många som möjligt av kaffets smaknyanser bevaras. BKI:s snabbkaffe är frystorkat.


Spraytorkat

Vid spraytorkning leds det trögflytande kaffekoncentratet som droppar genom munstycken in i en stor behållare där varm luft blåses över dropparna. Den varma luften får vattnet i kaffekoncentratet att förångas, så att det bara blir ett torrt och fint pulver kvar. För granulat i en viss storlek kan man sedan blåsa in vattenånga och få pulvret att klistra ihop så att granulatet blir grövre. Spraytorkningen är en mer påfrestande process för kaffet och kvaliteten blir inte lika god som vid frystorkning.



Tillbaka till toppen