Kaffe jorden runt

Kaffeviden / Kaffe jorden runt

Frost är kaffets ärkefiende. Därför odlas kaffe i det så kallade kaffebältet runt ekvatorn. Det sträcker sig från Stenbockens vändkrets i söder till Kräftans vändkrets i norr och runt hela jorden. Kaffeindustrin är efter oljeindustrin världens näst största och beräknas sysselsätta cirka 25 miljoner människor.
 
Kaffe odlas i 80 olika länder, där Brasilien, Colombia och Vietnam är de största producenterna.
 
På BKI importerar vi kaffe från ungefär 25 olika länder. Läs mer om några av de viktigaste kaffeländerna nedan:Indonesien/Java

Tekniskt sett är Javakaffe en beteckning på det kaffe som odlas på ön Java. I dag har gränserna dock suddats ut och beteckningen används nu om allt kaffe som produceras i Indonesien. Javakaffe är ett fylligt kaffe med bra kropp och måttlig syrlighet.


Colombia

Colombia är en av världens största kaffeproducenter. En stor del av landets bästa bönor odlas på bergssluttningar kring huvudstaden Bogotá, och höjden gör att bönorna har en hög syrlighet och god fyllighet. Jorden är bördig och luftfuktigheten hög, vilket är viktiga förutsättningar för en kaffeplantage. Landet odlar uteslutande tvättat arabicakaffe. Colombiakaffe har stor kropp och en mycket god eftersmak.


Indien

Det mesta kaffet i Indien produceras i landets sydvästra del i bergsregionen Malabar, som vetter mot Arabiska havet. Indiskt kaffe präglas av god kropp, dämpad syrlighet och mjuk eftersmak.


Etiopien

Etiopien brukar ses som kaffets ursprungsland, och här odlas kaffe fortfarande i stor utsträckning. Kaffe är en av landets största exportvaror, trots att produktionen sker utan moderna hjälpmedel. Dessutom dricker etioperna själva stora mängder kaffe. Etiopiskt kaffe har en fin syra, medelstor kropp och hör till de bästa kaffesorter som finns.


Kenya

Det finns uppskattningsvis 150 000 kaffeodlingar i Kenya och 6 miljoner kenyaner beräknas vara sysselsatta i kaffeindustrin. De största kaffeodlande regionerna ligger på bergssluttningarna runt Mount Kenya på ekvatorn. Kaffe från Kenya betecknas som "milt arabica" och är känt för sin intensiva syrlighet och fylliga kropp. Kenyanskt kaffe är av hög kvalitet och hör till de mest eftertraktade i världen tack vare den markanta syrligheten. Den kompletta och komplexa smakupplevelsen är ett annat kännetecken.Guatemala

I Guatemala odlas kaffe i den södra delen av landet, som har kust mot Stilla havet. Odlingarna finns framför allt runt staden Antigua, som var huvudstad när landet var en spansk koloni. Terrängen är mycket kuperad och består av både berg och vulkaner. Flera av vulkanerna är fortfarande aktiva, och de regelbundna utbrotten bidrar till att göra jorden bördig. Kaffe från Guatemala har en karakteristisk syrlighet, bra kropp och samtidigt en mjuk och elegant eftersmak.


Nicaragua

Kaffe är Nicaraguas största exportvara. I landet produceras främst kaffe av typen tvättad arabica, som odlas i bördig och vulkanbaserad jord. Kaffe från Nicaragua kännetecknas av medelhög syra, medelstor kropp och en mjuk och behaglig eftersmak.


Mexico

I Mexiko odlas främst arabicakaffe. De flesta kaffeodlingarna ligger i landets södra del, i området Chiapas som gränsar mot Guatemala och ligger ut mot Stilla havet. Mexikanskt kaffe har medelhög syrlighet och en bra kropp. Smakupplevelsen som helhet är välbalanserad.Tillbaka till toppen