Kaffets historia

Kaffeviden / Kaffets historia

Myten om kaffets ursprung

Det finns många berättelser om kaffets ursprung. Det sägs bland annat att kaffet upptäcktes redan på 500-talet. Getaherden Kaldi från Jemen upptäckte ett träd vars bär hade en uppiggande effekt på hans getter när de tuggade på dem. Han tog med sig bären hem till klostret, där munkarna gjorde ett avkok som de drack. De märkte att avkoket gjorde att de hade betydligt mer energi till alla sina sysslor.


Ensamrätt på det värdefulla kaffet

De första berättelserna om kaffe är från omkring år 1450, då i synnerhet de lärda hade kommit fram till att kaffet kunde hjälpa dem att hålla sig vakna. Araberna var ensamma om att odla kaffe fram till 1700-talet, och odlingarnas utbredning gick hand i hand med erövringen av Egypten och Mellanöstern. Araberna insåg tidigt att kaffe var en värdefull växt och förbjöd utförsel av både plantor och bönor.


Kaffeproduktionen breder ut sig

Araberna försökte med all makt att förhindra utsmuggling av kaffe, men portugiserna och holländarna lyckades ta med levande kaffeplantor till sina kolonier på Sri Lanka och Java. Sakta men säkert bredde kaffeproduktionen ut sig på 1700-talet.


Kaffe i Europa

År 1615 importerades de första säckarna kaffe till Venedig, och under loppet av århundradet öppnades kaffehus runt om i Europa. Både i arabländerna och i Turkiet hade det öppnats kaffehus där lärda män träffades för att utbyta nyheter, och nu spred sig den trenden till Europa. I dag är kaféer ett framträdande inslag i den europeiska stadsbilden.


Kaffe i Skandinavien

På 1700-talet började man dricka kaffe också i Skandinavien. Det var det breda borgerskapet som först tog den nya drycken till sig, och sakta men säkert blev kaffet en samlingspunkt i många familjer. Före andra världskriget var Danmark världens mest kaffedrickande nation. Konsumtionen sjönk under kriget när kaffet i stället ersattes med produkter gjorda på cikoriarot. Men konsumtionen ökade igen efter kriget när det gick att få tag på kaffe på nytt, och nästan alla danska familjer skaffade kaffebryggare. Vi skandinaver hör fortfarande till de folk i världen som dricker mest kaffe.Tillbaka till toppen